η αφίσα μας!

η αφίσα μας!
ταξιδεύουμε σε ένα πέλαγος λέξεων με σημαία μας την πειθώ!

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

πρέπει να τοποθετούμε κάμερες στα σχολεία και στις σχολικές τάξεις






Αγαπητοί μου μαθητές , με αυτή τη σελίδα επιθυμώ να δημιουργήσω ένα χώρο δράσης -ενημέρωσης του ρητορικού μας ομίλου , που θα φιλοξενεί τις ρητορικές αναμετρήσεις  της ομάδας μας. Σας παραθέτω τα πρόσφατα θέματα:

Αγώνες αντιλογίας
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«πρέπει να τοποθετούμε κάμερες στα σχολεία και στις σχολικές τάξεις»
Επιχειρήματα

·         Για να προστατεύουμε τα κτίρια από τις φθορές.  Όταν οι μαθητές αισθάνονται ότι κάποιος τους παρακολουθεί διατηρούν πιο επιφυλακτική στάση, σέβονται το χώρο.  Λειτουργεί ο φόβος ότι ό,τι κάνουν θα μαθευτεί και θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις ποινές , άρα λειτουργούν πιο ώριμα και υπεύθυνα.
·         Θα εξαφανίζονταν το μπούλιγκ και η ενδοσχολική βία που συχνά εκπίπτει από την προσοχή των καθηγητών κατά τη διάρκεια της εφημερίας.  Στους διαδρόμους και στην αυλή του σχολείου κατά τα διαλείμματα πολλοί μαθητές πέφτουν θύματα της βίας των συμμαθητών τους.  Αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί αποτελεσματικά.   Αλλά και άλλες  κατακριτέες δραστηριότητες όπως το κάπνισμα, η χρήση των κινητών τηλεφώνων, πιθανή διακίνηση ναρκωτικών ακόμα και έξω από το σχολείο ή και όπλων.
·          Θα μπορούσαν να εξαλειφθούν για πάντα οι μικροκλοπές μέσα στο σχολικό χώρο. Παρόμοια συμβαίνει και στα σούπερ μάρκετς . κανείς δεν κλέβει τα προϊόντα και από τους πιο απομονωμένους διαδρόμους γιατί αισθάνονται οι πελάτες ότι η κάμερα τους βλέπει[αναλογία]
·         Στις σχολικές τάξεις οι μαθητές δεν προσέχουν στο μάθημα , μιλούν με το διπλανό τους , αλλά όταν δεν καταλαβαίνουν το μάθημα επικαλούνται  ως δικαιολογία την ανικανότητα του δασκάλου  «που δεν τους τα εξηγεί καλά» για να καλύψουν  τις δικές τους ευθύνες. Τώρα ανα πάσα στιγμή θα μπορούσε αυτό να αποδειχτεί. Επίσης ,  πολλοί μαθητές από ανία ζωγραφίζουν και καταστρέφουν τα θρανία.  Αν γνώριζαν ότι κάποιος τους βλέπει θα το απέφευγαν.
·         Αλλά και η συμπεριφορά του καθηγητή θα μπορούσε να βελτιωθεί , αν ήξερε ότι η κάμερα καταγράφει την πορεία του μαθήματός του. Έτσι οι μαθητές θα προστατεύονταν από την απρεπή  και αντιπαιδαγωγική συμπεριφορά του καθηγητή.  Η ψυχολογική βία που ασκείται συχνά και οι απειλές που στην ουσία υπονομεύουν το εκπαιδευτικό έργο θα μπορούσε να μειωθεί .

·         Η κάμερα θα μπορούσε να βοηθήσει τον καθένα να είναι ευπρεπής , πειθαρχημένος, να βγάζει  και να προσφέρει τον καλύτερο εαυτό του στους άλλους και στην κοινωνία
·         Τα παλιά χρόνια οι άνθρωποι ζούσαν σε μικρά χωριά και όλοι γνωρίζονταν μεταξύ τους .  ό,τι συνέβαινε , γνωστοποιούνταν σε όλους , μέσω της κοινωνικής κριτικής[κουτσομπολιό]. Όλοι αισθάνονται την πίεση της κοινής γνώμης και προσάρμοζαν τη ζωής τους σύμφωνα με τους κοινωνικούς κανόνες εκ των προτέρων . Τώρα που όλοι κατοικούν σε πολυπληθείς πόλεις και κανένας δεν γνωρίζει κανέναν, είναι ελεύθερος να παρανομεί κάποιος ανεμπόδιστα και να διαφεύγει , αφού ο έλεγχος της κοινής γνώμης έπαψε να υπάρχει. Έρχεται λοιπόν η τεχνολογία με τις κάμερες να κάνει τον καθένα από ανώνυμο –επώνυμο και να επιβάλλει την πρέπουσα συμπεριφορά.
·         Αποφεύγονται οι καταλήψεις καθώς έγκαιρα  καταγράφεται η συμπεριφορά των μαθητών στις κάμερες  και η διεύθυνση μπορεί να δράσει ακαριαία για την προστασία του σχολικού κτιρίου.
·         Η χρήση καμερών θα καθησύχαζε  τους γονείς  ότι τα παιδιά τους στο σχολείο είναι απόλυτα ασφαλή  και θα μπορούσαν να αφοσιωθούν στη δουλειά  τους και να είναι πιο αποδοτικοί.
·         Οι γονείς αγοράζουν εξάλλου  κινητά στα παιδιά τους , με συστήματα εντοπισμού,  για να έχουν τον απόλυτο έλεγχο και να νιώθουν και οι ίδιοι ασφαλείς ότι δεν θα συμβεί τίποτα στα παιδιά τους.
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«δεν πρέπει να τοποθετούμε κάμερες στα σχολεία και στις σχολικές τάξεις»
Επιχειρήματα

·         Τα παιδιά μεγαλώνουν σε έναν κόσμο που η σύγχρονη τεχνολογία τους παρακολουθεί διαρκώς, στα σούπερ μάρκετς, στο διαδίκτυο[κάθε κίνηση καταγράφεται],  στις τράπεζες, ακόμη και ως τυχαίοι περαστικοί έξω από φυλασσόμενα με κάμερες ασφαλείας κτίρια.  Δεν πρέπει σε ένα χώρο ελευθερίας , έκφρασης και δημοκρατίας που είναι το σχολείο , τουλάχιστον εκεί θα πρέπει να προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα των μαθητών.
·         Οι μαθητές είναι ανήλικοι. Αδιαμόρφωτοι ακόμα σε προσωπικότητα απόψεις . δεν πρέπει κάτι που έχει καταγραφεί ακόμα και ως παράβαση στο μητρώο του μαθητή να τον ακολουθεί μετά από πολλά χρόνια. Είναι απαράδεκτο να απολογείται για μια ζωή  κάποιος για κάτι που έκανε στα παιδικά του χρόνια . το πιο φυσιολογικό είναι να ξεχνάμε μερικά πράγματα  να αλλάζουμε και να προχωράμε μπροστά. Άρα η κάμερα που θα αποθανατίσει μια αρνητική εικόνα μπορεί να αξιοποιηθεί αρνητικά μετά από χρόνια και αυτό δεν πρέπει να συμβεί.
·         Η παρουσία της κάμερας αλλοιώνει τη συμπεριφορά , την κάνει προσποιητή. Τα άτομα υποκρίνονται , δεν λειτουργούν αυθόρμητα και ειλικρινά και αυτό τους καταπιέζει ψυχολογικά.  Σε μακροχρόνια επίδραση μάλλον ψυχοπαθολογικά φαινόμενα θα δημιουργήσει στα άτομα.
·         Ο νόμος εξάλλου  απαγορεύει κάθε βιντεοσκόπηση των μαθητών χωρίς την έγκριση των γονέων αφού πρόκειται για ανήλικους. Όπως επίσης, απαγορεύεται και η χρήση κινητών τηλεφώνων από τους μαθητές για να μη βιντεοσκοπούν τους συμμαθητές τους.  Απαγορεύεται και για τους εκπαιδευτικούς  και για τους μαθητές.  Πολλές φορές τα ΜΜΕ αναφέρουν περιπτώσεις μαθητών που  υπέστησαν εκβιασμό από τους συμμαθητές τους , καθώς ανέβασαν στο διαδίκτυο διάφορες σκηνές βιντεοσκοπημένες που  τους δυσφημούσαν . Γνωστοποιήθηκαν και περιπτώσεις αυτοκτονιών των ατόμων που δεν άντεξαν το διασυρμό.
·         Για τους καθηγητές η χρήση κινητών που βιντεοσκοπούν αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα και για του μαθητές επιβάλλεται παρατήρηση, επίπληξη, αποβολή, κατάσχεση κινητού και παράδοση στους γονείς κ.ά.).
·         Όπου ο σύλλογος των διδασκόντων, των γονέων και των μαθητών αποφασίζουν την βιντεοεπιτήρηση πρέπει τα δεδομένα  αξιολογούνται και να καταστρέφονται την επόμενη μέρα.επίσης , να υπάρχει αναρτημένη πινακίδα που να αναγράφει με σαφήνεια τις ώρες λειτουργίας του συστήματος για να προειδοποιεί τους μαθητές και η βιντεοεπιτήρηση να γίνεται εν γνώσει τους.
·        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου