η αφίσα μας!

η αφίσα μας!
ταξιδεύουμε σε ένα πέλαγος λέξεων με σημαία μας την πειθώ!

Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

2ο Γυμνάσιο Μίκρας :Η σχολική χρονιά 2013-2014 έκλεισε για το Ρητορικό μας Όμιλο με την παρουσίαση μια επίδειξης αντιλογίας στην αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων του σχολείου μας  μπροστά σε όλους τους μαθητές του σχολείου μας  με θέμα:

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ«μαθαίνουμε καλύτερα από τους υπολογιστές παρά από τους δασκάλους»


·          Αποτελεί σήμερα κοινή διαπίστωση ότι η εποχή μας χαρακτηρίζεται από τη ραγδαία εξέλιξη των επιστημών και της τεχνολογίας και ότι η επιστημονική και η τεχνολογική πρόοδος επιδρούν καταλυτικά στην οικονομική και κοινωνική ζωή, στις εργασιακές σχέσεις, στην εκπαίδευση και στον πολιτισμό. Οι Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας, διαπερνούν σταδιακά το σύνολο του κοινωνικού ιστού και  καθιστούν καταλυτική την παρουσία τους σε όλο το φάσμα των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων. Άρα και στην εκπαίδευση
·            Ο υπολογιστής ενεργοποιεί το μαθητή και συγχρόνως σπάει την «παγωμένη-στατική» εργονομία του βιβλίου.
·           Τα πλεονεκτήματά του  σχετίζονται κυρίως με την καλύτερη κατανόηση της ύλης από τους μαθητές και  την δυνατότητα εξατομίκευσης της  διδασκαλίας, καθώς ο υπολογιστής μπορεί να δώσει  τη δυνατότητα στο μαθητή  να αναπτύξει επιστημονικό  τρόπο σκέψης
·          Με τον υπολογιστή η μάθηση θα γίνει ενεργητική και οι μαθητές
   θα πειραματίζονται,      θα αναζητούν, θα ανακαλύπτουν και θα χαίρονται τη γνώση ,  θα μαθαίνουν να συνεργάζονται, να είναι μεθοδικοί, να παίρνουν πρωτοβουλίες, να θέτουν στόχους, να επιχειρηματολογούν και να σκέφτονται και να εκφράζονται ελεύθερα,    θα καλλιεργούν τις κλίσεις και τα ταλέντα τους,   θα αγαπούν τη μάθηση
·           Ο υπολογιστής είναι και μια δυνητικά αστείρευτη πηγή πληροφόρησης και επικοινωνίας με τον κόσμο της γνώσης, συνδέεται με ένα σύνολο δεξιοτήτων που θα είναι απαραίτητες στο σημερινό μαθητή για να εξελιχθεί επαγγελματικά και να επιβιώσει σε ένα κόσμο συνεχώς μεταβαλλόμενο. Συνδέεται με την εξοικείωση των παιδιών με το αντικείμενο καθώς και την αναβάθμιση της εκπαίδευσης

·          Το σχολείο πρέπει να γίνει πιο σύγχρονο, πιο ελκυστικό. Πως ο δάσκαλος πρέπει να αλλάξει ρόλο, να γίνει πιο σύγχρονος, πιο ενημερωμένος, να γίνει clobatus.
Πρέπει να επανεξετάσουν το ρόλο τους οι δάσκαλοι, να διαισθανθούν την αποστολή τους στο σύγχρονο σχολείο, να διεκδικήσουν την παρουσία τους αλλά με εφόδια και νέους ορίζοντες, με επανασχεδιασμό της βασικής τους μόρφωσης και κατάρτισης εντάσσοντας τον υπολογιστή στα εργαλεία τους. 
·          Ο υπολογιστής επιτρέπει  τον τονισμό των σημαντικότερων σημείων από τα προβαλλόμενα,καθώς και την αντιγραφή και εκτύπωση των εκάστοτε περιεχομένων του πίνακα.Εντέλει, ολόκληρα μαθήματα μπορούν να «σώζονται» και να προστίθενται στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του σχολείου.Οι τρόποι αξιοποίησής τους ποικίλλουν, αλλά συνήθως εστιάζονται στις ακόλουθεςδράσεις:
- «Σώσιμο» μαθημάτων, για να δοθούν σε μαθητές που απουσίαζαν.
-Δημιουργία βιντεο-μαθημάτων που μπορούν να αναρτηθούν σε σχολική
ιστοσελίδα.
-Διδασκαλία γεωγραφίας και αστρονομίας μέσω διασύνδεσης με διαδικτυακούςχάρτες (όπως τα Google Maps και Google Earth).
- Προβολή παρουσιάσεων δημιουργημένων τόσο από δασκάλους όσο και από
μαθητές.
- Δημιουργία ψηφιακών διηγήσεων
Και το σημαντικότερο, παιδιά με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες επωφελούνται ιδιαίτερα από τη νέα τεχνολογία




Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

συμμετοχή στους Γ Διασχολικούς ρητορικούς αγώνες στην ελληνική γλώσσα

Ο ρητορικός μας όμιλος πήρε για δεύτερη χρονιά μέρος στους Γ΄Διασχολικούς Ρητορικούς Αγώνες στην Ελληνική Γλώσσα που έγιναν στο 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης.  Οι μαθητές μας κατέλαβαν με τις ομάδες που συμμετείχαν πολύ καλές θέσεις ( 3η, 5η ..) . Καταφέραμε φέτος να  φτάσουμε στον τελικό και  στην τρίτη θέση!

Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Ο ρητορικός μας Όμιλος συμμετείχε φέτος στους Αγώνες Εκφραστικής Ανάγνωσης , που έγιναν στο Κολλέγιο Ανατόλια .. Τα κείμενα με τα οποία πήραμε μέρος στους αγώνες ήταν τα εξής:
Κείμενο
Συγγραφέας
«Αύγουστος  ΄48»
Θανάσης βαλτινός
«Ιστορίες για παιδιά»
Ισαάκ Μπάσεβις Σίνγκερ
« Αμέσως τώρα πια»
Εύα Ομηρόλη
« Ιστορίες της καρδιάς»
Νίκος Πιλάβιος

 Στους Αγώνες εκφραστικής Ανάγνωσης  , που για πρώτη φορά πήρε μέρος το σχολείο μας, οι μαθητές μας  διάβασαν τα κείμενά τους με εκφραστικότητα και  ζωντάνια , απέδωσαν το πνεύμα  των κειμένων  και φώτισαν την ερμηνεία τους. Ήταν μια συγκλονιστική εμπειρία να παρακολουθείς τους Αγώνες Εκφραστικής Ανάγνωσης.  Ακούστηκαν τόσοι τίτλοι βιβλίων και διαβάστηκαν με τόση επιτυχία από όλους τους μαθητές που συμμετείχαν!  Ένας θεσμός που μόνο φανατικούς φίλους  του βιβλίου μπορεί να δημιουργήσει!  Μπράβο στους διοργανωτές του!


 Σε συνεργασία με το Β΄Πειραματικό Γυμνάσιο και την εξαίρετη φιλόλογό του,  την Κ. Κλεονίκη Δρούγκα , τέσσερις  μαθητές μας  διάβασαν τα κείμενα που επέλεξαν για τους Αγώνες στα πλαίσια μιας ραδιοφωνικής εκπομπής στο Δημοτικό Ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης .  Εξαιρετική εμπειρία  για τους μαθητές μας , να δουν και να ζήσουν πώς  οργανώνεται μια ραδιοφωνική εκπομπή.  Καιρός πια να πάρει και λίγη θέση στη ζωή το νέων το ραδιόφωνο! Το Δημοτικό Ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης δίνει την ευκαιρία στους νέους να  στήσουν τη δική τους εκπομπή και τους ευχαριστούμε για αυτό! 


Ο  ρητορικός μας όμιλος και  το Β΄Πειραματικό  Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης παρουσίασαν  στο Δημοτικό Ραδιόφωνο της πόλης μας ραδιοφωνικό αγώνα αντιλογίας με θέμα : "στον καιρό της κρίσης οι νέοι πρέπει να φεύγουν στο εξωτερικό/στον καιρό της κρίσης οι νέοι πρέπει να μένουν στη χώρα μας". Η  συνεργασία ήταν άψογη και η εμπειρία μιας ραδιοφωνικής εκπομπής πολύτιμη.
παραθέτουμε μερικές από τις απόψεις που εξέφρασαν οι μαθητές:

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
 Στις σημερινές συνθήκες που επικρατούν
στη χώρα μας, είναι προτιμότερο οι νέοι
να αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό.

Επιχειρήματα

·           Γιατί η ανεργία έχει φτάσει στα ύψη . οι επιχειρήσεις στις οποίες θα μπορούσαν να εργαστούν έχουν κλείσει , λόγω οικονομικής κρίσης και μείωσης της αγοραστικής δυνατότητας του κόσμου.  Έτσι η μόνη λύση στο πρόβλημα των νέων φαντάζει μόνο το εξωτερικό.
·          Οι νέοι έχουν τα προσόντα και τις σπουδές τους και αυτά πρέπει να αξιοποιηθούν στο κατάλληλο περιβάλλον.  Στις παρούσες συνθήκες μόνο το εξωτερικό και η μετανάστευση μπορεί να εγγυηθεί στο νέο επαγγελματική αποκατάσταση.
·          Οι περισσότεροι νέοι μένουν αναξιοποίητοι από την κοινωνία  στο περιθώριο , ζώντας κάτω από την επίβλεψη των γονέων τους. Χρηματοδοτούνται από τους γονείς τους  και νιώθουν παρασιτικοί και ανίκανοι να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους.  Στο εξωτερικό θα εργαστούν είτε πάνω σε αυτό που έχουν σπουδάσει είτε σε κάτι παρεμφερές και θα απελευθερωθούν  από την επίβλεψη των γονέων τους.
·          Οι νέοι μας γνωρίζουν ξένες γλώσσες και μπορούν να τις αξιοποιήσουν μεταβαίνοντας στο εξωτερικό .
·          Πολλές φορές  άλλοτε στο παρελθόν η χώρα μας ξαναβίωσε τη μετανάστευση .  οιΈλληνες όπου πήγαν πρόκοψαν και πρόσφεραν και στον τόπο τους .  Αρκεί να θυμηθεί όλους τους ευεργέτες της χώρας μας ή άλλους επιστήμονες που το εξωτερικό τους έδωσε την ευκαιρία να διακριθούν.
·          Μάλιστα πολλοί οικονομολόγοι αλλά και η ιστορία έχει δείξει πως η μετανάστευση μειώνει το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα μας. Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των νέων με σπουδές ήταν υπερβολικά μεγάλο  σε σχέση με τις ανάγκες της μικρής μας χώρας.  Αντίθετα , οι ανάγκες σε γιατρούς και νοσοκόμες στη Γερμανία για παράδειγμα ή οδοντιάτρους στην Αγγλία είναι πολύ μεγάλες για αυτό και πολλοί Έλληνες έχουν κάνει τα χαρτιά τους και έχουν προσληφθεί αντίστοιχα.
·            Η εργασία δεν είναι μόνο πηγή προσωπικού πλουτισμού, προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, αλλά  φέρνει ψυχική ευφορία και ικανοποίηση στα άτομα .  Αντίθετα η ανεργία προκαλεί κατάθλιψη και μειώνει την αυτοεκτίμηση του ατόμου , στο τέλος  καταντά ψυχική νόσος. Οφείλει ο σύγχρονος νέος να εργαστεί όπου αυτό του προσφέρεται , ακόμα και στο εξωτερικό .
       Η φύση του Έλληνα κρύβει τον Οδυσσέα που ταξιδεύει παντού .  αλλά και η σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη κοινωνία στην ουσία δεν έχει σύνορα  και μπορεί να αποδεχτεί πέρα από εθνικότητες και τον Έλληνα μετανάστη.



ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Στις σημερινές συνθήκες που επικρατούν
στη χώρα μας, είναι προτιμότερο οι νέοι
                        να αναζητούν την τύχη τους στην πατρίδα τους
·            Επιχειρήματα

·          Η μετανάστευση υπήρξε στο παρελθόν αιτία καθυστέρησης της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας μας . Πληγή για την οικονομία , γιατί στερεί το πιο δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας μας τους νέους.  
·          Οι νέοι οφείλουν το δυναμισμό και τις γνώσεις τους να μη τις στερήσουν από την πατρίδα που τους τις προσέφερε. Η πολιτεία έχει δαπανήσει μέσω της δωρεάν εκπαίδευσης μεγάλο μέρος των προϋπολογισμών της για αυτή τη νεολαία , που είναι μια νεολαία με προσόντα.  Είναι απώλεια για τη χώρα να φεύγουν αυτοί οι προικισμένοι νέοι στο εξωτερικό.
·          Κάθε γενιά είχε να αντιμετωπίσει δυσκολίες. Οι παππούδες μας τον πόλεμο του ΄40, οι γονείς μας χούντα. Δούλεψαν σκληρά , οι περισσότεροι ήταν φτωχοί , αλλά αγωνιστές.  Αυτό πρέπει να λειτουργήσει ως παράδειγμα.
·          Αν φύγουν οι νέοι μας στο εξωτερικό που είναι το μέλλον της χώρας μας  , τότε αυτή η χώρα θα μείνει δημογραφικά χώρα γερόντων και συνταξιούχων, και δεν θα έχει μέλλον , θα μαραζώσει.
·          Οι νέοι πρέπει να αξιοποιήσουν την εφευρετικότητά τους , την δημιουργικότητά τους και καλούνται να βρουν λύση στο πρόβλημά τους. Με πράξεις καινοτομίας να αγωνιστούν για να παράγουν στον τόπο τους. π.χ νέοι αγρότες που εφαρμόζουν πρωτοποριακές καλλιέργειες
·          Η φυγή στο εξωτερικό φαντάζει εύκολη , αλλά δεν είναι ,γιατί και εκεί υπάρχει εκμετάλλευση και ρατσισμός που πρέπει να αντιμετωπίσει ο μετανάστης Έλληνας.
·          Η μετανάστευση  σημαίνει πίκρα , νοσταλγία στέρηση  και πόνος για τους μετανάστες και για όσους μένουν πίσω στην πατρίδα. Έχει ψυχικό κόστος που δεν απαλύνεται με χρήματα.


Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Η σχολική χρονιά 2012-2013 τελείωσε για το Ρητορικό μας Όμιλο μετά τη συμμετοχή μας στους Β΄Διασχολικούς Αγώνες Ρητορικής στην Ελληνική Γλώσσα που διοργανώθηκαν στο 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης. Η ομάδα που μας εκπροσώπησε απέσπασε το βραβείο ομαδικότητας και συνεργασίας.