η αφίσα μας!

η αφίσα μας!
ταξιδεύουμε σε ένα πέλαγος λέξεων με σημαία μας την πειθώ!

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

      Οι μαθητές μας παρουσίασαν στο τέλος της σχολικής χρονιάς  στην εκδήλωση  των πολιτιστικών προγραμμάτων  στις    11 Μαϊου 2015  έναν αγώνα αντιλογίας με θέμα:
Θέση- λόγος: στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών πρέπει να  έχουν λόγο και οι μαθητές
 Μερικές  απόψεις που εκφράστηκαν:
  • 1.       Όταν οι μαθητές ερωτώνται για το εκπαιδευτικό έργο του καθηγητή νιώθουν πως έχουν αξία , είναι σημαντικοί, νιώθουν ελεύθεροι να πουν τη γνώμη τους.  Αισθάνονται ότι εκτιμάται η κρίση  τους.  Οξύνεται η κριτική τους ικανότητα , που τους είναι απαραίτητη για τις μεγάλες αποφάσεις αργότερα.
  • 2.       Οι μαθητές είναι οι μόνοι που γνωρίζουν πραγματικά τον καθηγητή τους και «από την καλή και από την ανάποδη»  , γιατί  τον ζουν καθημερινά   , όλες τις σχολικές ώρες, έχουν το χρόνο να τον παρατηρήσουν , αλλά και να τον ελέγξουν.
  • 3.       Όταν ο καθηγητής γνωρίζει ότι κρίνεται ανα πάσα στιγμή , θα γίνει πιο υπεύθυνος , θα αναγκαστεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.  Θα οργανώσει το μάθημά του με μεγαλύτερη φροντίδα, ώστε να δώσει στους μαθητές τη δυνατότητα να το κατανοήσουν και να είναι ευχαριστημένοι από τον εαυτό τους και από τον καθηγητή.  Άρα , βελτιώνεται ο καθηγητής και το μάθημα.
  • 4.       Η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου από τους μαθητές  θα καταργήσει την αυθεντία του καθηγητή, θα σταματήσει τις διακρίσεις μέσα στην τάξη.  Ο εκπαιδευτικός θα σταματήσει να ασχολείται μόνο με τους «καλούς μαθητές», που τον διευκολύνουν στο έργο του, και θα στρέψει την προσοχή του σε όλους το ίδιο δημοκρατικά , αφού όλοι θα σχηματίσουν και θα εκφράσουν γνώμη για αυτόν.
  • 5.       Ο καθηγητής θα υπολογίζει όλους τους μαθητές και θα βελτιώσει τις μεθόδους του και τη συμπεριφορά του .  λειτουργεί σαν κίνητρο για τον καθηγητή , για να γίνει καλύτερος.
  • Άρση- αντίλογος: στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών  δεν πρέπει να έχουν λόγο και οι μαθητές
  • 1.       Είναι άδικο να κρίνει ένας 15χρονος το έργο ενός  ώριμου εκπαιδευτικού, όταν δεν έχει τις γνώσεις και την ωριμότητα να το κάνει.  Ο μαθητής δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τις σκοπιμότητες των ενεργειών ενός εκπαιδευτικού , αν αυτές είναι μέρος ενός παιδαγωγικού σχεδιασμού.
  • 2.       Ο μαθητής λειτουργεί απλοϊκά και είναι υποκειμενικός.  Πολλές φορές κρίνουν τη συμπεριφορά ενός εκπαιδευτικού απέναντί τους με φράσεις : με συμπαθεί…με αντιπαθεί…
  • 3.       Τα κριτήρια του μαθητή  μπορεί να είναι ανώριμα.  Οι μαθητές θα αξιολογούν αρνητικά τους εκπαιδευτικούς που είναι αυστηροί και τους επιβαρύνουν με πολλά καθήκοντα.  Ακόμα και η εξωτερική τους εμφάνιση μπορεί να επηρεάσει τους μαθητές.
  • 4.       Είναι πιθανό  η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού από το μαθητή να προκαλέσει τριβές, εντάσεις, αντεκδικήσεις.   Αποτέλεσμα θα έχει αυτό , να επιβαρυνθεί το κλίμα των σχέσεων .  θα πάψουν να αυθεντικές.  Θα επικρατήσει η υποκρισία.

Ο Ρητορικός  μας Όμιλος πήρε μέρος στους Δ ΄Διασχολικούς  Αγώνες Ρητορικής Τέχνης Γυμνασίων που διοργάνωσε το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης και το Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Μακεδονίας το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου και την Κυριακή 1 Μαρτίου 2015.  Οι μαθητές και οι μαθήτριες που έλαβαν  μέρος  κατέκτησαν πολύ καλές θέσεις .  Φτάσαμε μέχρι τον ημιτελικό και τον τελικό(!)   καταλάβαμε τη δεύτερη, τρίτη…. Και ούτω καθεξής θέσεις.  Η μαθήτριά μας Ε. Σ. αγωνίστηκε με την ομάδα της στον τελικό και έλαβε τη δεύτερη θέση. Ο μαθητής μας Γ. Π συγκέντρωσε την 4η καλύτερη θέση  σε βαθμολογία ως ομιλητής σε σύνολο 99 μαθητών που συμμετείχαν στους αγώνες.  Είμαστε περήφανοι για τους μαθητές  και τις μαθήτριές  μας!



Συμμετοχή του  Ρητορικού  Ομίλου  του σχολείου μας  στους Α΄ Αγώνες Λόγου στο Κολλέγιο Ανατόλια!
Το σχολείο μας έδωσε δυναμικό παρόν στους αγώνες  που διεξήχθησαν  στις   30, 31 Ιανουαρίου  και 1 Φεβρουαρίου 2015 , με συμμετοχές στα αγωνίσματα :α) της  εκφραστικής  ανάγνωσης και  β)  των  διττών   λόγων. Τρεις μαθήτριες συμμετείχαν στην εκφραστική ανάγνωση με  πολύ καλές επιδόσεις  με τα κείμενα: 1.  «Ελένη» του Γ. Σεφέρη 2. «Κι αν μ΄αγαπάει στ΄αλήθεια» της Λένας Μερίκα  3. «Δε θέλω να μου λένε τι να κάνω» της Βεατρίκης  Κάντζολα  Σαμπατάκου.
Επίσης,  μια ομάδα τριών μαθητών/τριών  εκπροσώπησε το σχολείο μας στους ρητορικούς αγώνες   , κατέκτησε την ένατη θέση   στην κατάταξη των σχολείων  ,ωστόσο   οι μαθητές μας συγκέντρωσαν ως καλοί ομιλητές την τρίτη καλύτερη βαθμολογία.

Συγχαρητήρια στους μαθητές!

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015





Τα αδέσποτα ζώα πρέπει να θανατώνονται
Τα αδέσποτα ζώα δεν πρέπει  να θανατώνονται
Επιχειρήματα  ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Επιχειρήματα  ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

Σύμφωνα με το νόμο ως αδέσποτο ζώο συντροφιάς, ορίζεται: «κάθε ζώο συντροφιάς, το οποίο είτε δεν έχει κατοικία είτε βρίσκεται έξω από τα όρια της κατοικίας του ιδιοκτήτη, του κατόχου, του συνοδού ή του φύλακά του και δεν τελεί υπό την άμεση επίβλεψη και τον έλεγχό τους. Οι κυνηγετικοί και σκύλοι φύλαξης ποιμνίων, καθώς και οι σκύλοι έρευνας και διάσωσης, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού, της εκπαίδευσής τους, της φύλαξης του ποίμνιου, της έρευνας και της διάσωσης, δεν θεωρούνται αδέσποτα ζώα.
·         Γιατί μεταφέρουν ασθένειες όπως για παράδειγμα το πρόσφατο περιστατικό με την μετάδοση λύσσας
·         Η νομοθεσία είναι ρητή[4039/2012]: όποιο ζώο θεωρηθεί επιθετικό η επικίνδυνο, θανατώνεται και αποτεφρώνεται . όποιο ζώο είναι αδέσποτο , παραδίδεται σε φιλοζωικές εταιρείες, οι οποίες , ως γνωστόν, μπορούν να φιλοξενήσουν περιορισμένο αριθμό ζώων και όχι άπειρο. Άρα , πρέπει να εφαρμόζεται ο νόμος.
·         Είναι απαίσιο θέαμα  για την πολιτισμένη κοινωνία μας, να βλέπεις αδέσποτα που ψάχνουν συνεχώς στα σκουπίδια για τροφή και αποτελούν κίνδυνο για τα παιδιά που παίζουν αμέριμνα στα πάρκα.
·         Αποτελούν μια εικόνα υποβάθμισης των πόλεων και πρέπει να αντιμετωπίζεται δραστικά.
·         Η περίθαλψή τους  είναι δαπανηρή υπόθεση και στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε έχουμε χρέος πρώτα να δαπανούμε για τους πεινασμένους πολίτες.











·         Πρέπει να συγκεντρώνονται σε ειδικούς χώρους όπου θα στειρώνονται, θα εμβολιάζονται , θα θεραπεύονται, θα διασώζονται τραυματισμένα ζώα , κακοποιημένα. Στο τέλος θα επανεντάσσονται τα ζώα στο φυσικό τους περιβάλλον ή θα υιοθετούνται από οικογένειες. Δεν επιτρέπεται επαναφορά σε περιοχές με νοσοκομεία, σχολεία, αθλητικά κέντρα, αυτοκινητόδρομους ταχείας κυκλοφορίας, λιμάνια, αεροδρόμια σε αρχαιολογικούς χώρους καθώς και σε χώρους υψηλής τουριστικής επισκεψιμότητας
·         Τα αδέσποτα δεν είναι πράγματα βρώμικα ή πηγές μόλυνσης, αλλά ζωντανά πλάσματα που εμείς εγκαταλείψαμε. Η εγκατάλειψή τους δείχνει την έλλειψη παιδείας  και ηθικής . Ο μέσος όρος ζωής των αδέσποτων είναι 3 χρόνια[ατυχήματα, ασιτία, επιπλοκές γέννας…]
·         Σύμφωνα με τη νομοθεσία οι δήμοι με τις υπηρεσίες τους είναι υποχρεωμένοι αν βρουν τον ιδιοκτήτη του ζώου να το παραδώσουν σε αυτόν.
·         Είναι πολύ εύκολο στην εποχή μας με τη μοναξιά και την απομόνωση των ανθρώπων να βρεις κάποιον που να αγαπάει και να φροντίζει τα ζώα, άρα αντί να θανατώνονται , θα μπορούσαν να χαριστούν σε τέτοια άτομα
·         Η ανθρωπιά και η ευαισθησία έχουν τρόπο να εκφραστούν μέσα από την προστασία των ζώων που προσφέρουν την αγάπη τους στους ανθρώπους από τα αρχαία ακόμη χρόνια.
·         Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το άρθρο 12 του συγκεκριμένου νόμου, όπου απαγορεύει τη χρησιμοποίηση κάθε είδους ζώου σε κάθε είδους θεάματα και σχετικές δραστηριότητες. Με αυτό το άρθρο, στην ουσία απαγορεύονται τα ζώα σε τσίρκα, όπως και κάθε ψυχαγωγική εκδήλωση ή θέαμα με ζώα από οποιονδήποτε φορέα, συμπεριλαμβανομένων και των μονομαχιών μεταξύ ζώων. Έτσι, η Ελλάδα σήμερα γίνεται η πρώτη χώρα στην Ευρώπη και η δεύτερη παγκοσμίως, μετά τη Βολιβία που απαγορεύει τα ζώα στα τσίρκο.. Αφού δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία απέναντι στα ζώα, πώς άραγε επιτρέπει τη θανάτωσή τους;
·         Θα πρέπει με ημερίδες να τονωθεί η ευαισθησία μας , να ολοκληρωθεί η διαπαιδαγώγησή μας, μιας που στα σχολεία το θέμα απουσιάζει από τα βιβλία.  Είναι λάθος να βλέπουμε την εξόντωση των ζώων ως καθαριότητα των δήμων.  Αυτό δείχνει όχι την κουλτούρα μας , αλλά την υποβάθμισή μας.
Ο Ρητορικός Όμιλος του σχολείου μας λειτουργεί και φέτος για 3η συνεχή χρονιά.  Ο αριθμός των μαθητών που συμμετέχουν συνεχώς αυξάνεται.  Η δίψα των μαθητών μας για εξωσχολικές δραστηριότητες  πραγματικά μας εκπλήσσει.  Το πρόγραμμα της ρητορικής,  που εκπονείται στο σχολείο μας, αγγίζει το ενδιαφέρον των μαθητών μας για αυτοέκφραση  και υπόσχεται μια εσωτερική διαδρομή κατά την οποία ο μαθητής  αρθρώνει  με αυτοπεποίθηση και παρρησία σωστό νεοελληνικό λόγο μπροστά  σε κοινό.

Η κοπή της  πίτας έγινε παραδοσιακά.  Αυτή τη χρονιά σε 37 κομμάτια!