Οι
μαθητές μας παρουσίασαν στο τέλος της σχολικής χρονιάς στην εκδήλωση
των πολιτιστικών προγραμμάτων στις
11
Μαϊου 2015 έναν αγώνα αντιλογίας με
θέμα:
Θέση-
λόγος: στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών πρέπει να έχουν λόγο και οι μαθητές
Μερικές
απόψεις που εκφράστηκαν:
- 1. Όταν οι μαθητές ερωτώνται για το εκπαιδευτικό έργο του καθηγητή νιώθουν πως έχουν αξία , είναι σημαντικοί, νιώθουν ελεύθεροι να πουν τη γνώμη τους. Αισθάνονται ότι εκτιμάται η κρίση τους. Οξύνεται η κριτική τους ικανότητα , που τους είναι απαραίτητη για τις μεγάλες αποφάσεις αργότερα.
- 2. Οι μαθητές είναι οι μόνοι που γνωρίζουν πραγματικά τον καθηγητή τους και «από την καλή και από την ανάποδη» , γιατί τον ζουν καθημερινά , όλες τις σχολικές ώρες, έχουν το χρόνο να τον παρατηρήσουν , αλλά και να τον ελέγξουν.
- 3. Όταν ο καθηγητής γνωρίζει ότι κρίνεται ανα πάσα στιγμή , θα γίνει πιο υπεύθυνος , θα αναγκαστεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Θα οργανώσει το μάθημά του με μεγαλύτερη φροντίδα, ώστε να δώσει στους μαθητές τη δυνατότητα να το κατανοήσουν και να είναι ευχαριστημένοι από τον εαυτό τους και από τον καθηγητή. Άρα , βελτιώνεται ο καθηγητής και το μάθημα.
- 4. Η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου από τους μαθητές θα καταργήσει την αυθεντία του καθηγητή, θα σταματήσει τις διακρίσεις μέσα στην τάξη. Ο εκπαιδευτικός θα σταματήσει να ασχολείται μόνο με τους «καλούς μαθητές», που τον διευκολύνουν στο έργο του, και θα στρέψει την προσοχή του σε όλους το ίδιο δημοκρατικά , αφού όλοι θα σχηματίσουν και θα εκφράσουν γνώμη για αυτόν.
- 5. Ο καθηγητής θα υπολογίζει όλους τους μαθητές και θα βελτιώσει τις μεθόδους του και τη συμπεριφορά του . λειτουργεί σαν κίνητρο για τον καθηγητή , για να γίνει καλύτερος.
- Άρση- αντίλογος: στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών δεν πρέπει να έχουν λόγο και οι μαθητές
- 1. Είναι άδικο να κρίνει ένας 15χρονος το έργο ενός ώριμου εκπαιδευτικού, όταν δεν έχει τις γνώσεις και την ωριμότητα να το κάνει. Ο μαθητής δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τις σκοπιμότητες των ενεργειών ενός εκπαιδευτικού , αν αυτές είναι μέρος ενός παιδαγωγικού σχεδιασμού.
- 2. Ο μαθητής λειτουργεί απλοϊκά και είναι υποκειμενικός. Πολλές φορές κρίνουν τη συμπεριφορά ενός εκπαιδευτικού απέναντί τους με φράσεις : με συμπαθεί…με αντιπαθεί…
- 3. Τα κριτήρια του μαθητή μπορεί να είναι ανώριμα. Οι μαθητές θα αξιολογούν αρνητικά τους εκπαιδευτικούς που είναι αυστηροί και τους επιβαρύνουν με πολλά καθήκοντα. Ακόμα και η εξωτερική τους εμφάνιση μπορεί να επηρεάσει τους μαθητές.
- 4. Είναι πιθανό η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού από το μαθητή να προκαλέσει τριβές, εντάσεις, αντεκδικήσεις. Αποτέλεσμα θα έχει αυτό , να επιβαρυνθεί το κλίμα των σχέσεων . θα πάψουν να αυθεντικές. Θα επικρατήσει η υποκρισία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου